Suferi de constipație? Iată 5 sfaturi pentru a normaliza tranzitul intestinal

Padma Romania

În caz de constipație, golirea intestinelor este dificilă, incompletă sau rareori. Dacă „ieșitul afară” se realizează la mai mult de două zile și doar de maxim trei ori pe săptămână, sau la mai mult de trei zile și se repetă lunar, timp de trei luni, se poate vorbi despre constipație cronică. La nivel mondial, o persoană din cinci suferă de constipație cronică (conform statisticilor medicale), femeile fiind mai afectate, în special în ultimul trimestru de sarcină și pe măsură ce înaintează în vârstă.

Constipația ocazională, pe care toți oamenii o experimentează de câteva ori în viață, se datorează în special alimentației sau schimbării mediului (de exemplu, în vacanță sau într-o călătorie de afaceri).

Sistemul digestiv uman este destul de robust. El poate face față la mult mai multe provocări comparativ cu ceea ce ne așteptăm noi să facă în fiecare zi. Cu toate acestea, atât stomacul, cât și intestinele reacționează sensibil la diferite influențe. Mai devreme sau mai târziu, acest lucru va duce la indigestie, diaree sau constipație.

În timp ce bolile diareice au de obicei un curs acut, există multe persoane care suferă de constipație în mod repetat sau cronic. În cazul constipației ocazionale, de obicei flatulența asociată devine mai întâi vizibilă și dureroasă. De aceea este important nu doar să golești intestinele, ci și să tratezi flatulența, de exemplu cu ceai de fenicul și alte condimente.

Simptomele care apar în caz de constipație

Două sau mai multe dintre următoarele simptome apar în timpul defecării:

  • Crampe și dureri abdominale
  • Scaune sunt dure
  • Apare senzația de evacuare incompletă a scaunului
  • Dureri / arsuri la nivelul rectului
  • Greață / vărsături / balonare
  • Oboseală și slăbiciune
  • Anxietate, stare generală proastă

Cauzele care duc la constipație sunt diverse și nu au întotdeauna legătură cu ceea ce oamenii consumă. Nu toți cei care sunt constipați beau prea puțină apă, mănâncă prea puține fibre sau sunt reticenți la exerciții fizice. Cauzele constipației sunt mult mai complexe. Nu poți rezolva întotdeauna problema constipației doar schimbând stilul de viață.

Iată un test care oferă răspuns la întrebarea dacă propriul tău stil de viață îți poate provoca constipație. Toate întrebările la care răspunzi cu „da” promovează sau agravează constipația. Schimbarea obiceiurilor respective te poate ajuta să scapi de constipație.

  • Mănânci adesea în oraș „doar ceva rapid”?
  • Mănânci carne sau cârnați / carne tocată în fiecare zi?
  • Bei alcool sau băuturi răcoritoare în fiecare zi?
  • Bei în mod regulat mai mult de 5 căni de cafea sau ceai negru pe zi?
  • Ai un loc de muncă predominant sedentar?
  • Faci exerciții, timp de minim 30 de minute, de mai puțin de 3 ori pe săptămână?
  • Te chinui să te relaxezi?
  • Citești ziarul sau te uiți la televizor sau folosești alte medii electronice în timpul mesei?
  • Dormi prea puțin (mai puțin de 7 ore)?
  • Suferi de stres sau de stres psihologic sever?

Dacă rezultatul testului de mai sus nu te conduce către identificarea cauzelor constipației tale (ai răspuns la majoritatea întrebărilor cu „nu”), mergi urgent la medic.

Pe lângă factorii dați de stilul de viață propriu, există o serie de alte afecțiuni care pot provoca constipație. Acestea sunt: o alimentație schimbată (de sărbători sau în călătorii), un ritm zi-noapte schimbat (munca în schimburi), tulburări ale sistemului nervos central sau periferic, depresie, tulburări metabolice, anumite medicamente, stres, hipotiroidism, modificări organice în intestine care împiedică trecerea scaunului (hemoroizi) sau trecerea încetinită prin colon.

Sfaturi care ajută în caz de constipație

  1. Bea mai multă apă. Un conținut intestinal crescut se umezește prin hidratare ceea ce îi permite să alunece mai bine către „ieșire”. Apa este, de asemenea, foarte importantă pentru buna funcționare a rinichilor, așa că este bine să nu aștepți să vezi prima dată suferințele și abia apoi să acționezi. Bea zilnic cel puțin 1,5 până la 2 litri de apă plată sau ceai de plante neîndulcit. Persoanele în vârstă nu ar trebui să bea mai mult de 2 litri pe zi, deoarece băutul prea mult poate pune presiune asupra inimii și a sistemului circulator.
  2. Mișcarea intestinelor. Mușchii intestinali sunt stimulați prin mișcare, în special prin activarea mușchilor abdominali. Simte-ți stomacul: chiar și când mergi, mușchii abdominali sunt activați! Ciclism, jogging, înot sau doar o plimbare ușoară sunt excelente. Alege mișcarea care ți se potrivește cel mai bine și îți place. Poți susține această activitate împingând și trăgând în mod conștient stomacul.
  3. Masaj intestinal benefic. Mișcări circulare ușoare în sensul acelor de ceasornic în jurul buricului „împing” conținutul intestinului în afara corpului. Nici măcar nu ai nevoie de ulei de masaj. Cu toate acestea, dacă dorești să crești efectul, poți adăuga câteva picături de ulei esențial de rozmarin, mentă sau lămâie într-un ulei neutru (ulei din germeni de grâu, ulei de jojoba, ulei de migdale) și să te masezi cu el. Intestinul gros este, de asemenea, stimulat indirect prin masarea zonei mâinii dintre degetul mare și arătător. Masajul activează punctele de acupunctură situate acolo și, prin urmare, intestinele.
  4. Și dacă nimic din toate acestea nu ajută? Creșterea cantității de lichide și a aportului de fibre alimentare nu sunt adesea suficiente, în special pentru persoanele în vârstă. Medicina Tibetană oferă câteva sfaturi importante. Conform Constituției Tibetane, digestia este una dintre cele mai importante funcții ale organismului. Procesul complex de digestie este descris prin cele trei energii ale corpului: Beken (apa și pământul) care lichefiază alimentele, Tripa (focul digestiv) ce asigură căldura și Lung (principiul mișcării, aerul) care susține focul și asigură transportul nutrienților prin organism. Atunci când aceste trei energii corporale sunt distribuite într-un mod echilibrat, ele formează o „căldură digestivă ” sănătoasă, cunoscută sub denumirea de „medrod” (tibetan). Ea este importantă pentru descompunerea nutrienților din organism și eliminarea reziduurilor și a toxinelor. Vitalitatea, sănătatea și bunăstarea noastră generală depind, de asemenea, de o căldură digestivă intactă.
  5. Alte sfaturi pentru o digestie sănătoasă și pentru întărirea energiei corpului: mănâncă suficiente legume și fructe (cu excepția bananelor), bea un pahar de apă caldă pe stomacul gol dimineața, bea un pahar de suc de fructe (sucul de mere fără zahăr este bun) la micul dejun, consumă cafea sau ceai negru doar dimineața până la ora 11:00 și redu consumul de carne roșie (vită, miel și porc) și produse lactate.

Ajutoare excelente la care poți apela pentru echilibrarea și menținerea stării tale de bine, inclusiv pentru combaterea stărilor de constipație, sunt remediile naturale din plante Padma:

  • Padma Hepaten – îmbunătățește funcția hepatică, stimulează funcționarea ficatului, a bilei și curățarea lor
  • Padma Digestin – stimulează digestia, se folosește în cazuri de balonare, stomac greu și pentru buna funcționare a intestinelor
  • Padma Nervotonin – bun în situații de stres și nervozitate, cu o acțiune de fortificare și calmare a sistemului nervos, pentru un bun echilibru mental, pace interioară și un somn odihnitor
  • Padma Basic – pentru sănătatea sistemului circulator și a inimii – cu efect antioxidant, antiinflamator, stimulează activitatea sistemului imunitar, îmbunătățește rezistența fizică

foto: freepik

Lasă un răspuns