Oboseala după masă

Padma Romania

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu senzația de oboseală după masă, mai ales după o „masă copioasă”. Digestia funcționează la viteză maximă, dar orice altceva devine mai dificil de făcut, iar corpul și mintea luptă împotriva somnului și a lipsei de concentrare. În jargonul medical, această stare este denumită oboseală postprandială (în latină: post prandium = după masă).

Există mai multe motive datorită cărora se întâmplă acest lucru. Unul dintre ele are legătură cu tractul digestiv care are nevoie de multă energie după masă. Cu cât este mai mare porția de alimente greu de digerat la o masă și cu cât mâncăm mai mult, cu atât este mai mare oboseala după masă și nevoia de energie pentru digestie. Astfel, energia nu mai este disponibilă creierului pentru gândire, iar oboseala se răspândește în tot corpul.

Această reacție de oboseală după masă poate apărea după orice aliment, mai ales dacă este consumat în cantități mari. Totuși, efectul este mai pronunțat la carne, ouă, brânză și leguminoase, dar și prea mulți carbohidrați rafinați produc starea de oboseală după masă și de somnolență. Carbohidrații determină creșterea nivelului de glucoză din sânge și, prin urmare, încetinesc producția de substanță mesageră, orexina, care este parțial responsabilă pentru reglarea stării de veghe. Din punctul de vedere al medicinei tradiționale tibetane, astfel de alimente și obiceiurile alimentare greșite slăbesc sistemul digestiv.

Ce să faci pentru a ține la distanță oboseala după masă?

Experții recomandă o scurtă plimbare digestivă în aer curat sau jogging pentru creier, cum ar fi rezolvarea de cuvinte încrucișate. De asemenea, ar trebui evitate alimentele greu de digerat, grase și carbohidrații. Cele mai bune alimente pentru combaterea stării de oboseală după masă sunt mâncărurile ușoare. De exemplu: supe de legume cu conținut scăzut de grăsimi, legume la abur sau la grătar, carne slabă, cât mai puțină pâine și produse lactate ușoare. De altfel, alimentele crude sunt, de asemenea, mai greu de digerat pentru mulți oameni. Asta nu înseamnă că nu sunt sănătoase, ci dimpotrivă, chiar foarte sănătoase, dar necesită o „muncă adecvată de mestecat„ și, prin urmare, mai mult timp acordat mesei.

O greșeală care trebuie evitată este aceea de a consuma alcool în timpul mesei. Alcoolul îngreunează digestia și face ca ficatul să aibă mai mult de lucru, de aceea ar fi mai bine să se evite această combinație.

O altă recomandare este mestecarea temeinică (50 sau chiar 100 de mestecări pentru fiecare „gură” de alimente). Majoritatea oamenilor aproape că înghit mâncarea bucăți, fără să o mestece destul, de aceea, senzația de greutate apare destul de repede, chiar din timpul mesei. Mestecarea temeinică descompune alimentele, astfel încât tubul digestiv să nu fie împovărat cu mâncare pe jumătate mestecată. Altfel, sistemul digestiv trebuie să-și asume sarcini suplimentare, pentru care nu este destinat, pentru a mărunții alimentele. Acest lucru determină o nevoie de energie suplimentară, energie ce va fi luată din alte zone ale corpului.

Un alt remediu simplu și la îndemână este de a bea un pahar cu apă caldă pe stomacul gol dimineața sau înainte de masă. Acesta ajută la întărirea căldurii interne și la stimularea digestiei.

Ierburile și condimentele pot sprijini, de asemenea, digestia dificilă după o masă copioasă. Medicina tibetană folosește aceste efecte pentru a rezolva astfel de probleme. De exemplu, scorțișoara, cardamomul, ghimbirul, ardeiul lung și semințele de rodie, susțin activitatea digestivă. Substanțele înțepătoare din ghimbir și ardei lung normalizează mișcarea gastrică (așa-numita motilitate) și golirea stomacului. Uleiurile esențiale din aceste condimente favorizează eliberarea sucurilor digestive, reduc flatulența și crampele, au capacitatea de a susține energetic digestia pentru a armoniza funcția generală a digestiei și pentru a contracara oboseala după masă. Toate acestea (scorțișoara, cardamomul, ghimbirul, ardeiul lung și semințele de rodie) se găsesc incluse în suplimentul alimentar Padma Digestin, care poate fi folosit după o masă copioasă sau ca o cură pe o perioadă mai lungă de timp, în cazul indigestiei generale.

Rodia are un conținut bogat în polifenoli, taninuri, vitaminele A, B5, B6, C, E, K, fier, calciu și magneziu, rodia este un excelent produs pentru sănătate; ghimbirul oferă o mulțime de beneficii organismului uman: în primul rând susține funcția digestivă prin eliminarea disconfortului stomacului, balonarea, indigestia și senzația de ”prea-plin” după o masă copioasă, are proprietăți antiiinflamatoare care contribuie la relaxarea mușchilor stomacului, lăsând sistemul digestiv să-și realizeze corect procesele; piperul lung indian are proprietăți de a mări focul digestiv, de aceea este folosit în această rețetă pentru a îmbunătății digestia, metabolismul și energia întregului organism; scorțișoara, bogată în fier, magneziu și calciu, este recunoscută pentru proprietățile sale de a îmbunătăți digestia, de a contribui la detoxifierea ficatului și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, având proprietăți antiinflamatoare, antifungice și antibacteriene; cardamonul promovează formarea bilei, previne flatulența și are efecte antibacteriene și antivirale dovedite.

Alte lucruri pe care ar fi bine să le faci pentru a evita oboseala după masă: ridică-te de la masă înainte să te saturi (sațietatea apare după 20 de minute de când începi să mănânci), nu te grăbi atunci când mănânci, nu mânca des, lasă pauze, de la o masa la altă sau de la o masă la o gustare de 3-4 ore, evită să ronțăi tot timpul câte ceva (nu ține punga cu covrigei sau chips-uri lângă tine, nici măcar farfuriuța cu fructe), ia ultima masă cu trei ore înainte de culcare, evită combinațiile „grele” (de exemplu carne grasă cu cartofi prăjiți sau mămăligă cu brânză), consumă mai multe alimente bogate în omega 3 (de exemplu: pește gras sau semințe de in), orez brun, ouă și legume. La finalul acestei liste, dar nu în ultimul rând: nu fii nervos la masă, nu te certa, nu vorbi la telefon și nu privi în vreun ecran. Savurează mâncarea încet și calm!

Ce nu ar fi bine să faci după o masă copioasă, este să dormi. Un „pui” de somn după ce ai mâncat, oricât de îmbietor ar fi, poate provoca probleme digestive precum arsuri la stomac, reflux gastro-esofagian, indigestie, palpitații sau dureri de cap. De asemenea, nici efortul fizic intens nu este recomandat imediat după ce ai mâncat, dar o plimbare ușoară, în aer curat, este bine venită.

Dacă starea de oboseală după masă se menține, chiar și după ce s-au luat toate măsurile de prevenire, ar trebui să faci o vizită la medic pentru că ar putea fi semne de: afecțiuni hepatice, carențe nutriționale, intoleranțe alimentare, anemie, disfuncții tiroidiene sau disbioză intestinală.

Foto: pexels, produs

Lasă un răspuns