fbpx

Despre
Padma România Medicina Tibetană

DESPRE MEDICINA TIBETANĂ

Cu peste 2000 de ani în urmă, în munții Himalaya, pe Acoperișul lumii, în Podișul Tibetan, a luat ființă medicina tibetană (Sowa Rigpa) sau știința tibetană a vindecării. Sistemul tradițional medical tibetan este o știință la baza căreia stă filozofia budistă, care utilizează o abordare holistică a asistenței medicale, tratând omul că un întreg, nu doar efectele, ci și cauzele suferințelor. Boala fiind considerată un dezechilibru, scopul final al Medicinei Tibetane este recâștigarea echilibrului corpului și al minții. Sistemul medical tibetan este construit în jurul celor 5 elemente : pământ, apă, foc, vânt și spațiu – prin care boala poate fi diagnosticată și vindecată. Scopul final al medicinei tibetane este redobândirea echilibrului interior, al corpului și al minții, iar acest lucru se face prin echilibrarea celor 3 principii dinamice de bază: Lung (care se manifestă în corp că mișcare), Tripa (căldură) și Beken (frig). Când cele 3 principii sunt în armonie, corpul și mintea sunt în echilibru. Dizarmonia acestora duce la dezechilibre energetice, care netratate se pot transforma în tulburări fizice sau psihice.

Deși se aseamănă pe alocuri cu medicina tradițională indiană și cea chineză, sistemul medical tibetan are o geneză, o istorie și o evoluție proprie, puternic înrădăcinate în peisajul cultural și spiritual tibetan. Pe lângă filosofia budistă, conține o mulțime de cunoștințe despre anatomie, fiziologie, embriologie, patologie, iar astrologia, este folosită pentru întocmirea unui calendar de recoltare a plantelor și preparare a rețetelor. Având în vedere vechimea medicinei tibetane și tezaurul informațional acumulat, nu greșim când spunem că aceasta a devenit o artă a vindecării în adevăratul sens al cuvântului.

APLICAREA ȘTIINȚEI
TIBETANE A VINDECĂRII

Diagnostic

Cea mai importantă metodă de diagnosticare a medicilor tibetani este prin intermediul pulsului. Diagnosticul este întregit prin cercetarea limbii și a urinei pacientului.
Medicul tibetan are nevoie de ani lungi de studiu și practică pentru a recunoaște diferitele tipuri de puls, în funcție de care poate constata care dintre cele trei principii dinamice de bază (Lung, Tripa, Beken) este afectat. Cu ajutorul acestor tehnici, medicul stabilește starea energetică generală și suferințele organelor interne.


Terapie
“Degeaba tai frunzele și ramurile unui copac otrăvitor, fără să-i scoți și rădăcinile. Cu siguranță, vă continua să crească!”

Conform credinței tibetane, rădăcina bolilor se află în cele trei otrăvuri ale minții

  • Agresiune – ură, furie, șantaj emoțional
  • Dorințe – atașament, posesivitate, proiectarea așteptarilor
  • Ignoranța – egoism, identificare greșită, puncte de vedere limitate


Pe lângă aceasta, mai sunt factorii externi: comportamentul, nutriția și condițiile climatice. Primii pași spre vindecare se fac printr-un dialog între medic și pacient care să ducă la corectarea comportamentului, a atitudinilor și a dietei. Prin practica spirituală, meditație și conștientizarea greșelilor făcute, pacientul se poate elibera de emoțiile și gândurile care sunt sursa dezechilibrelor energetice. Aceste exerciții spirituale sunt completate de terapii externe precum masajul, acupunctura și moxibustia – o tehnică anexă acupuncturii, în care punctele de acupunctură sunt stimulate prin căldură, prin arderea unei cantități mici de pelin negru (Artemisia Vulgaris). Când terapiile menționate anterior nu mai sunt suficiente, se optează pentru tratamentul medicamentos, pe baza amestecurilor de plante și minerale. Cu ajutorul lor, medicul declanșează impulsuri blânde în corpul pacientului, stimulând în acest fel, uriașul potențial de autovindecare al corpului uman. Formulele mulțicomponente au fost dezvoltate pentru a sprijini multe dintre funcțiile normale ale organismului și pentru a-i restabili armonia și echilibrul. Aceste amestecuri sunt considerate inima medicinei tibetane.

REMEDIILE TIBETANE DIN PLANTE

sunt accesibile și ușor de integrat în stilul nostru de viață

au puterea de a acționa direct la rădăcina problemei

plantele au efecte terapeutice multiple acționând în beneficiul mai multor funcții din organism

plantele adaptogene au efect regulator pentru funcțiile organismului,

beneficiile sunt profunde și de lungă durata, datorită modului lent și constant de acțiune pe care-l au plantele

nu au contraindicații, iar efectele secundare sunt foarte puține

aproape spre deloc (plantele au capacitatea de a combate ele însele efectele secundare)

eficientă lor este evidență atunci când sunt folosite cu răbdare și pentru perioade lungi de timp.

Comoara medicinei tibetane este cunoașterea aprofundată a combinării și dozării între plantele medicinale și minerale, într-o rețeta holistică ce redă corpului și minții starea naturală de sănătate!

PE DRUMURILE
MEDICINEI TIBETANE

Cu câteva secole înainte de Hristos, în epoca religiei Bon, povestea medicinei tibetane începea să se scrie cu un prim capitol – cel al practicilor samaniste și al naturopatiei. Acestea au fost dezvoltate și reformulate abia în secolul al VII-lea d.Hr., sub domnia regelui Songtsen Gampo și la inițiativa acestuia, alături de medici din India, China, Iran, Nepal și Kashmir. Un secol mai târziu, a avut loc prima conferință de medicină tibetană, sub domnia regelui Tri Song Detsen (755-797 d.Hr.). Tot în acea perioada, medicul Yuthok Yonten Gonpo a scris prima versiune Gyushi, care este considerată opera fundamentală a medicinei tibetane. Ultima versiune, a fost scrisă în secolul al XI-lea, de Yuthok Yonten Gonpo, cel mai tânăr. Această conține peste 84.000 de boli și reprezentarea a 2.293 de ingrediente medicinale.

Din secolul al XVII-lea, recunoașterea sistemului medical tibetan ia amploare. Sfinția Să, al V-lea Dalai Lama, a inițiat construcția Palatului Potala și a fondat Institutul de Medicină Chakpori din capitala Lhasa. Regentul sau, Sangye Gyamtso a publicat un important tratat – Blue Beryl, alături de 79 de picturi explicative (Thangkas), care astăzi, împreună cu lucrarea Gyushi reprezintă instrumentele de baza ale medicilor tibetani. Din secolul al XIX-lea, medicină tibetană s-a răspândit în Mongolia, China, în regiunile budiste ale Rusiei și în Asia Centrală. În St. Petersburg s-a deschis prima farmacie tibetană din Europa.
În 1916, al XIII-lea Dalai Lama a fondat a doua școală de medicină și astrologie – Men-Tsee-Khang – deschisă călugărilor și laicilor. Înainte de invazia chineză din 1959, existau două centre medicale în Lhasa – Chakpori și Men-Tsee-Khang. Chakpori a fost distrus în timpul revoluției culturale chineze. Prin moartea multor medici, o parte din cunoștințele practice s-au pierdut. Însă Men-Tsee-Khang a supraviețuit, iar medicină tibetană a continuat să fie învățată și practicată în Tibet. Chackpori a fost reînființat în India. Tot în India, se găsesc astăzi mai multe clinici afiliate și Institutul Medical și Astrologic Tibetan.

Deși numărul de medici tibetani, instruiți și răspândiți în întreagă lume, este relativ mic (aproximativ 2000), medicina tibetană este cunoscută la nivel mondial, în India fiind recunoscută ca sistem medical. Medicii tibetani răspândiți în occident transmit cunoștințele lor despre sănătate și nutriție – de exemplu, la Centrul Medical Tibetan din Spania sau la Institutul New Yuthok pentru Medicină Tibetană și la Academia Internațională pentru Medicină Tradițională, ambele din Italia.

Deși vechile retete tibetane din plante și-au validat eficienta prin însăși supraviețuirea lor, medicina tibetană încearcă să obțină recunoașterea oficială în Occident și în alte țări. Doar cercetarea științifică și documentarea eficienței ei, pot asigura o recunoaștere pe termen lung.

În acest moment, Elveția este lider în acest sens, deoarece Agenția Elvețiană pentru Produse Terapeutice Swissmedic, a recunoscut Retetele tibetane în categoria medicamentelor complementare și a aprobat primul medicament al medicinei tibetane în anii șaptezeci.

Două dintre acestea, sunt subventionate de Casa de Asigurări de Sănătate din Elveția.

Abonează-te la newsletter-ul nostru

și ai 10% reducere la următoarea comandă.​

Site-ul nostru folosește cookies pentru a vă putea oferi cea mai bună experiență Padma posibilă.