Cum să previi bolile cardiovasculare și să menții tânără vârsta vasculară

Padma Romania

Preocuparea omului de a-și menține tinerețea și sănătatea pentru cât mai mult timp are o vechime considerabilă, încă din antichitate. De pe atunci alchimiștii au căutat potirul vieții veșnice, elaborând fel de fel rețete, unele păstrându-se până în zilele noastre datorită rezultatelor uimitoare pe care le-au obținut.

Cercetările cele mai recente au arătat că responsabilitatea pentru îmbătrânirea celulară o poartă vârsta vasculară, nu vârsta reflectată în ani. Ce înseamnă acest lucru? Un om de 50 de ani poate avea vasele de sânge ca ale unui om de 40 de ani, deci vârsta vasculară este mai mică cu 10 ani față de vârsta în ani, sau le poate avea ca ale unui om de 70 de ani, cu 20 ani mai mult față de vârsta în ani. Abaterea poate fi de 10 – 20 ani și este valabilă și în cazul bărbaților, dar și al femeilor. Cu cât vârsta vasculară este mai înaintată față de vârsta în ani, cu atât mai mari sunt riscurile de a fi afectat de bolile cardiovasculare. Este valabil și invers, dar în sens pozitiv: cu cât mai mică este vârsta vasculară față de vârsta în ani, cu atât mai mici sunt și riscurile de a dezvolta bolile cardiovasculare, deci tinerețea are șanse mari să stea cât mai mult în viața acelui om.

Cum se poate păstra vârsta vasculară optimă pentru cât mai mult timp?

Vasele de sânge au o importanță maximă pentru că ele transportă oxigen și nutrienți, în mod continuu, fiecărei celule din corp. De aceea este vital ca ele să se păstreze sănătoase pentru cât mai mult timp, astfel încât să nu poată fi afectate de bolile cardiovasculare, iar pentru a le păstra așa este nevoie de adoptarea unui stil de viață sănătos. Ușor de spus, dificil de pus în practică, ar spune unii, dar lucrurile pot deveni rutină atunci când se depune un mic efort pentru o perioadă de timp, până se capătă o obișnuință. Ulterior, totul va veni de la sine, mai ales că starea de sănătate și de bine, în general, se va instala în viața de zi cu zi.

Mișcarea zilnică, alimentația și odihna sunt cele mai importante aspecte cărora trebuie să li se acorde atenție pentru ca vârsta vasculară să se păstreze mai mică față de vârsta în ani pentru cât mai mult timp. Mișcarea zilnică nu înseamnă epuizare, alimentația sănătoasă nu înseamnă dietă, restricții dure sau mâncare fără gust, iar odihna nu înseamnă lipsă totală de activitate. Atât timp cât bolile nu sunt instalate, este mai ușor să se adopte un stil de viață sănătos pentru că cel mai bun mod de a nu fi bolnav este de a preveni. Și cum se poate face prevenție în cazul sănătății? Prin modul de trai, de alimentație, odihnă, echilibru între muncă și relaxare, mișcare prin exerciții fizice și, foarte important, obiceiul de a gândi pozitiv.

Mișcarea zilnică poate fi doar mers pe jos, în plimbare minim 60 minute sau în ritm mai alert 30 minute. Orice alte tipuri de exerciții fizice – alergare, ciclism, înot, fitness, aerobic, pilates, yoga, stretching sau altele – sunt bine venite pentru corp, dar și pentru minte și suflet, și pot fi alternate cu mersul pe jos, astfel încât să nu devină o rutină monotonă și plictisitoare.

Alimentația sănătoasă cuprinde mâncare colorată și diversă, cât mai naturală, deci nu ursuleți din jeleuri și bomboane ”cu fructe” sau fast-food și sucuri, ci legume și fructe, lactate și brânzeturi neprelucrate industrial, carne slabă, cereale și semințe crude. Totul cu măsură și bine proporționat. Eliminarea sau măcar servirea foarte rar a mâncărurilor grase și procesate, a alcoolului și a sucurilor corbogazoase sau energizante, va contribui la păstrarea unei vârste vasculare mai mică față de vârsta în ani.

Odihna înseamnă, în acest context, somn suficient (7 ore pe noapte) și momente de refacere fizică, psihică și sufletească. Un somn suficient și muncă continuă, indiferent că este fizică sau ”cu mintea”, nu înseamnă odihnă. Nici somn în reprize, întrerupt de diverse activități, și așa-zisa relaxare în fața unui ecran (TV, telefon, tabletă sau laptop) nu înseamnă odihnă. Atât corpul, cât și creierul și sufletul au nevoie de odihnă și relaxare. Momentele petrecute în natură, în aer curat și liniște, cu mintea eliberată de gânduri, înseamnă odihna de refacere.

Alte obiceiuri care contribuie la păstrarea vârstei vasculare optime, în comparație cu vârsta în ani, sunt: renunțarea la fumat, păstrarea unei greutăți corporale corespunzătoare, eliminarea sau măcar diminuarea la minim a stresului, efectuarea controlului medical anual, cu scopul de a descoperi eventualele afecțiuni în stare incipientă, și gândirea pozitivă permanentă, pentru că omul devine ceea ce gândește!

Pentru a dobândi aceste obiceiuri bune de păstrare a tinereții pentru cât mai mult timp, iată un exercițiu care s-a dovedit util și distractiv. Pentru mai multă interactivitate și motivare, exercițiul se poate face în parteneriat cu membrii familiei.

Cum să strângi puncte pentru a prevenii bolile cardiovasculare

Fiecare activitate sănătoasă este punctată conform tabelului de mai jos. Obiectivul este de a se strânge minim 100 de puncte pe săptămână, pentru a se păstra vârsta vasculară egală cu vârsta în ani, dar 120 de puncte pe săptămână înseamnă întinerirea vaselor de sânge, deci vârsta vasculară va rămâne în urma vârstei în ani.

Puncte din activitate fizică:

  • 1000 pași pe zi = 1 punct
  • 10 minute de antrenament de forță = 2 puncte
  • 10 minute de mers rapid = 2 puncte
  • 10 minute alergare ușoară = 3 puncte
  • 10 minute alergare rapidă = 4 puncte

Puncte din alimentație:

  • O zi fără gustări între mese, fără ”ronțăieli” = 1 punct
  • O zi fără băuturi carbogazoase și sucuri, chiar și cele ”zero zahăr” = 1 punct
  • O zi fără fast-food și semi-preparate = 1 punct
  • O zi fără alcool = 1 punct
  • O masă care să conțină pește = 1 punct
  • O masă cu cel puțin 2 legume sau o legumă și un fruct = 1 punct

Puncte din odihnă:

  • Minim 7 ore de somn în fiecare noapte a săptămânii = 1 punct
  • 30 minute de odihnă conștientă, fără ”ecrane” în față și fără gânduri = 1 punct

Acest program a fost dezvoltat de dr. Martin Halle – director al Centrului de Prevenire și Medicină Sportivă din München, implicat în cercetarea prevenției și terapiei privind bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, insuficiența renală și bolile tumorale.

Pe lângă toate acestea, integrarea plantelor naturale în consumul zilnic, cu scopul de a preveni, s-a dovedit a fi de bun augur. Medicina tibetană, prin rețetele sale străvechi, încercate de generații întregi, a arătat că restabilirea armoniei dintre corpul fizic și cel mental, este una dintre cele mai bune metode de prevenire a bolilor. Cum se poate face acest lucru? Prin combinațiile de plante care au rolul de a ajunge la rădăcina problemei și pot contribui la prevenirea bolilor. Una dintre aceste combinații, potrivită pentru a prevenii bolile cardiovasculare, dar și a altor afecțiuni ce țin de vasele de sânge, se găsește sub forma suplimentului alimentar Padma Basic.

padma basic sistemul circulator

Toate aceste lucruri contribuie la diminuarea cu până la 70% a riscurilor de a dezvolta bolile cardiovasculare.

foto: produs, pexels

Lasă un răspuns