Anxietate? 12 sfaturi pentru a depăși această stare

Padma Romania

Anxietatea este starea aproape continuă de neliniște, îngrijorare, tensiune și teamă nemotivată care este însoțită de palpitații, dificultăți în respirație și tremur sau agitație. O îngrijorare minoră și pasageră sau o teamă justificată la un moment dat, fac parte din normalitate, dar, când aceste stări sunt foarte intense și apar des, iar momentele de liniște și confort psihic tind spre zero, înseamnă că anxietatea s-a instalat și este absolut necesar să se apeleze la remedii care să îndepărteze, sau măcar să reducă la minim, starea de anxietate.

Teama care apare în fața unui pericol este un răspuns normal și natural al organismului, având în spate instinctul de supraviețuire, dar când pericolul este imaginar, nejustificat concret, ci bazat pe presupuneri și prejudecăți, teama resimțită este, de fapt, anxietate.

Starea de anxietate se manifestă și prin atac de panică, stres intens sau comportament obsesiv-compulsiv.

Care sunt factorii care determină anxietatea?

În proiectele de lucru, în fazele de învățare sau de examen și, adesea, în viața de zi cu zi, sunt momente în care trebuie să te concentrezi pentru a finaliza sarcinile într-un timp util și cu succes. Atunci când este necesar un nivel înalt de prezență mentală, este adesea dificil să menții starea de concentrare pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru se datorează faptului că, în astfel de situații, structura și concentrarea se pierd în sarcini multiple, iar factorii externi fac ca atenția să nu fie focusată. Cu cât aceste faze sunt mai intense, cu atât este mai greu să nu pierzi atenția și să nu fii distras de fiecare lucru din jur.

Avem următorul scenariu: trebuie să te concentrezi asupra unei sarcini sau a unui studiu și tot ești distras. În inbox sunt mai multe e-mailuri care așteaptă răspuns, pe telefon apar noi notificări, copilul tocmai te-a anunțat că nu se simte bine, te sună cineva și șeful te solicită să vii la biroul lui.

anxietate puternica

Multe solicitări și sarcini, așa-numitele multitasking, ne îngreunează să ne concentrăm pe deplin și astfel, atingerea unui obiectiv necesită mult mai mult efort, timp și motivație. Pierderea atenției, incapacitatea de a distinge lucrurile importante și esențiale, de cele nesemnificative, stresul și dorința de perfecționism duc la dezechilibru și la pierderea energiei.

Alte elemente din mediul înconjurător care pot contribui la creșterea stării de anxietate sunt legate de stresul datorită: situației financiare, relației cu partenerul de viață, relației cu copilul sau cu alți membri ai familiei, unei boli sau a unei schimbări nedorite în viața personală. Toate întâmplările din viața noastră care ne creează emoții puternice pot duce, dacă acestea persistă un timp îndelungat la anxietate. Citește un articol interesant despre emoții: 5 pași în gestionarea emoțiilor care ne blochează!

Introducerea unei structuri a activităților și a regularității în viața de zi cu zi ajută la menținerea concentrării și energiei pe o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru se poate realiza prin liste de activități și programarea eficientă a lucrului. Nu trebuie să faci totul singur, fiecare are punctele sale forte și punctele slabe. Găsirea și primirea ajutorului protejează, de asemenea, corpul și mintea de suprasolicitare.

Din punctul de vedere al medicinei tibetane, chiar și un mic exces de energie în mișcare (Vânt), în minte este responsabil pentru apariția stării de anxietate. Aceasta înseamnă nu numai mișcarea mecanică a corpului, ci și mișcarea mentală, care provoacă neliniște interioară. Gândurile se învârt în cap, parcă fără un control, concentrarea este aproape de 0, iar tendința de a exagera devine exacerbată. Cum să ieși din acest carusel?

12 sfaturi pentru o minte echilibrată și o stare naturală a organismului, fără anxietate

  1. Adoptă un stil organizat, iar ordinea și regularitatea, în viața de zi cu zi, să devină prioritare.
  2. Scrie ceea ce ai de făcut, urmează programul pe care ți-l stabilești și bifează fiecare lucru realizat. Vei observa în scurt timp, cel puțin două lucruri: în primul rând, nu vei mai uita ceea ce trebuie să faci, chiar dacă intervine ceva neprevăzut, lucrul nerealizat rămâne pe listă, deci te poți ocupa mai târziu, în al doilea rând mintea ta va fi mai liberă pentru că scapă de stresul de a ”ține minte” tot ce trebuie făcut.
  3. Nu face mai multe lucruri deodată, concentrează-te doar pe o singură sarcină odată. Ideea care s-a promovat intens începând cu anii ’80 – multitasking – s-a dovedit a fi atât ineficientă în esență, cât și ”vinovată” de afecțiuni psihice, precum anxietate. Oamenii nu sunt construiți să poate realiza mai multe lucruri solicitante în același timp. Poate ai observat că, vorbind cu cineva la telefon, mai ales dacă subiectul este ”intens”, atenția nu mai poate fi focusată la maxim și la altceva. Impresia că ”pot face mai multe lucruri deodată” este mai degrabă o convingere limitativă pe care am căpătat-o inconștient (ca din păcate și alte convingeri care ne limitează).
  4. Trimite gândurile negative la plimbare și gândește pozitiv. Observă partea plină a paharului în toate zonele vieții. Oricât de gol ar părea un pahar, tot are o urmă de ceva ce l-a umplut cândva.
  5. Ia-ți pauze și imaginează-te în locuri care te fac fericit. O poieniță liniștită, o plajă însorită, o potecă pe munte, mirosul unei grădini sau ciripitul păsărelelor pot fi evadări, chiar și numai mentale, care îți pot aduce o stare de bine.
  6. Creierul trebuie să absoarbă suficiente fluide pentru a funcționa la capacitate maximă. Prin urmare, acordă atenție hidratării organismului. Consumă apă, ceai sau limonadă cu lămâie. Poți adăuga și felii de ghimbir. Aciditatea lămâii și gustul ușor picant al ghimbirului au efecte de luminozitate, revigorare si activare a minții.
  7. Consumă alimente care cresc performanța mentală, așa-numitele alimente pentru creier. Acestea includ banane, nuci, semințe și legume cu frunze. De asemenea, alege alimente sănătoase, elimină-le pe cele procesate sau prăjite care au un impact negativ asupra întregului organism, în special și asupra sistemului circulator, așa cum am precizat în articolul 7 Strategii Pentru A Ne Menține Sistemul Circulator Sănătos. Evită excesul de cafea, alcoolul și fumatul care accentuează starea de anxietate.
  8. Petrece timp făcând exerciții în aer curat. Alergarea sau mersul pe jos vor ajuta ca starea ta de spirit să se îmbunătățească. Practicarea tehnicilor yoga care combină meditația cu controlul respirației și exercițiile fizice mai ușoare este una dintre cele mai bune metode de eliberare a stării de anxietate.
  9. Acordă timp pentru hobby-urile și pasiunile tale. Nu contează că nu desenezi perfect, de exemplu, dacă îți face plăcere să desenezi și acest lucru te relaxează, petrece timp desenând. Colorează, pictează, decorează, cântă, confecționează flori din hârtie….indiferent ce te pasionează, lasă-te cuprins de magia pasiunii tale. S-ar putea să ai o surpriză și viața ta să se schimbe în bine mai repede decât te aștepți.
  10. Folosește aromoterapia și creează un ambient relaxant la finalul fiecărei zile sau, măcar, a unei zile obositoare, când anxietatea a fost la cote înalte. Poți face acest lucru alături de familie, mai ales că, după cum arată studiile de specialitate, cei care își petrec timpul cu cei dragi, familie și prieteni, au o stare mai bună din punct de vedere psihic, față de cei care își petrec majoritatea timpului liber în singurătate.
  11. Ascultă muzică a cărei vibrație îndepărtează starea de neliniște și te relaxează.
  12. Dormi suficient și nu lăsa nimic să-ți fure odihna: telefon, tv, social media sau navigarea pe internet.

Să nu uităm de puterea amestecurilor de plante pentru îndepărtarea stării de anxietate

Din punctul de vedere al medicinei tibetane, putem folosi puterea ierburilor și a condimentelor pentru a calma elementul „Vânt” în perioade dificile din viața noastră. Energia vântului este responsabilă pentru tot ceea ce în corp necesită mișcare în sensul cel mai larg: nu numai mișcarea mecanică și fizică, ci și procesarea informațiilor și tot ceea ce mișcă mintea. Dacă există prea multă energie de vânt, atunci „mobilitatea” naturală a unei persoane se prăbușește. Acest lucru te poate face să te simți ca o furtună interioară. Dacă astfel de încărcări continuă, atunci „furtuna internă” perturbă echilibrul dintre tensiune și relaxare.

Este greu să renunți la o astfel de situație, gândurile se rotesc în permanență, apare o anumită dezorientare psihică și neputință. Ca urmare, procesele de regenerare, care sunt foarte importante pentru întregul organism, sunt perturbate.

Pentru a menține „puterea vântului” în echilibru și pentru a menține liniștea sufletească, învățătura tibetană recomandă alimente calde, încălzite și hrănitoare precum supe sau tocănițe de legume. De asemenea, recomandările fac referire și la importanța evitării consumului de băuturi reci sau stimulatoare, mese reci și legume crude.

Un mic secret care poate avea efecte relevante: condimentează mâncarea cu ierburi și condimente pentru încălzire, cum ar fi scorțișoară, cardamom, cimbru, nucșoară sau fenicul și vei ajuta astfel ca mâncarea să ajungă la o energie echilibrată.

Ierburile, mirodeniile și rășinile liniștitoare, cum ar fi extractul din arbore de tămâie, nucșoara sau cuișoarele, care sunt incluse în rețeta tradițională tibetană ”Srog’zin”, compensează energia excesivă (Energia vântului), calmează gândurile și asigură curățarea minții de gânduri. Acest lucru poate relaxa corpul și poate reduce simptomele energiei de vânt crescute (anxietate, tulburări de somn, depresie, dificultăți de concentrare și neliniște internă).

Suplimentul alimentar, produs pe baza formulei tibetane ”Srog’zin” de către Padma în laboratoarele proprii din Elveția, este Nervotonin, care ajută la reducerea stresului și restabilirea stării de bine din organism. Mai multe detalii despre acest produs se găsesc în pagina specială Padma Nervotonin.

anxietate Padma Nervotonin

foto: produs, pexels.com

Lasă un răspuns