Călătoriile, indiferent că sunt de afaceri sau pentru relaxare, pe lângă partea de succes sau de distracție, ne pot aduce și probleme digestive care se manifestă, de cele mai multe ori, ca dureri de stomac.
Alimentele și condimentele noi pe care le încercăm, băuturile reci cu gheață, alcoolul și orele diferite de luat masa (diferența de timp, diferența de fus orar) sunt percepute de corpul nostru drept un factor de stres și încordare. Cu presiune sau dureri de stomac, balonare și gaze, sistemul digestiv ne spune că este obosit să călătorească. Conform medicinei tibetane, acest efect se datorează absenței focului digestiv (Medrod Tibetan), ceea ce ne face să ne simțim adesea inconfortabil.
Pentru a ajuta corpul să scape de problemele digestive, este bine să urmăm 5 pași pe care medicina tibetană îi propune pentru a spori în mod natural focul digestiv și, astfel, să ne bucurăm de călătoriile noastre.
1. Problemele digestive pot fi evitate cu ajutorul apei
Apă este considerată a fi primul remediu în medicina tibetană. Dimineața, imediat după trezire, este bine să bem un pahar cu apă caldă pentru a stimula metabolismul și digestia. În timpul călătoriilor, este deosebit de important să nu uităm să bem sufiecientă apă, mai ales când temperaturile sunt ridicate. De multe ori suntem atât de concentrați pe ceea ce avem de făcut, încât uităm să bem apă.
Apa sau ceaiurile neîndulcite, calde sau la temperatura camerei, sunt mai potrivite decât băuturile reci cu gheață care au nevoie de căldură pentru motilitatea gastrointestinală. Băuturile reci pot provoca dureri de stomac, de aceea trebuie evitate, mai ales dacă problemele digestive există deja.
2. Fără dureri de stomac după masă
Legumele crude, cum ar fi salatele, prea multe fructe, smoothie-uri sau înghețata au nevoie de multă căldură pentru procesare și ar trebui evitate, mai ales dacă știm că ne pot da dureri de stomac. De asemenea, alimentele dificil de digerat, cum ar fi mâncărurile grase și prăjite, brânza sau carnea în exces pot deranja stomacul. Alimente precum legumele fierte, fructele proaspete (doar dimineață), orezul, peștele și carnea slabă, consumată ponderat, sunt mult mai potrivite atunci când călătorim. Condimentele calde precum ardeiul, ardeiul iute sau ghimbirul ajută la stimularea focului digestiv.
3. Principiul: mai puțin este, de fapt, mai mult
În timpul călătoriilor (dar nu doar atunci) ne dorim ca lucrurile să meargă ”ca unse”, să nu avem niciun fel de probleme, să ne bucurăm și să încercăm lucruri noi (mâncare, băutură, distracție, aventură). Uneori, dorința de a gusta din mai multe feluri de mâncare și băutură poate declanșa dureri de stomac sau reactiva problemele digestive. Medicina tibetană recomandă să ținem cont de regula celor trei: 1/3 alimente solide, 1/3 apă caldă, 1/3 aer, astfel încât să mai rămână loc în tractul digestiv. Acest lucru permite alimentelor să se amestece mai bine cu apă și să fie digerate mai ușor.
4. Snapsul Digestiv este o idee simplă
Consumul excesiv de alcool și cocktail-urile cu gheață înseamnă o muncă grea pentru digestie. Dacă se mai combină și cu meniuri fastuoase, digestia este solicitată și mai mult. Ideea utilizării snapsului digestiv în aceste condiții, cu scopul de a sprijini digestia, nu va avea rezultate pozitive, ci dimpotrivă, putem obține exact opusul. Alcoolul inhibă eliberarea anumitor enzime digestive, deci digestia este încetinită și nu stimulată.
5. Plante care stimulează digestia
În mod tradițional, pentru un foc digestiv slab, medicina tibetană recomandă o cură cu ierburi care are un efect de încălzire. Amestecul tibetan din plante, ”Se ‘bru 5” (prezent în suplimentul alimentar PADMA DIGESTIN) este o rețetă bazată pe rodie, compusă din 5 ingrediente (semințe de rodie, scorțișoară, piper lung, galangal și cardamom). Această rețetă a fost folosită cu succes, timp de secole în tradiția tibetană, pentru a ajută digestia. Efectul ei pozitiv este explicat științific folosind proprietățile plantelor medicinale: se caracterizează prin conținutul lor de uleiuri esențiale, fructe, taninuri și substanțe înțepătoare. Substanțele calde, cum ar fi piperina din ardeiul lung și galangal, oferă o senzație de căldură stimulantă și confortabilă în stomac. Uleiurile esențiale au un efect antispasmodic și antiflatulență. Întreagă rețetă stimulează producerea diferitelor sucuri digestive și atenuează problemele digestive, de presiune și plenitudine, sau manifestări de tip dureri de stomac.
În cazul în care problemele digestive tind să afecteze și intestinele, iar acestea reacționează la stresul călătoriei și la stilul de viață schimbat (ore neobișnuite de masă, lipsa mișcării fizice, fus orar diferit) cu constipație sau diaree, este nevoie să se adopte cât mai rapid o dietă echilibrată cu multe fibre, un consum suficient de apă și ceaiuri neîndulcite, mișcare fizică, chiar și numai plimbările ar putea fi de ajuns pentru perioada călătoriei. De asemenea, suplimentul alimentar din plante, PADMA DIGESTIN, poate contribui la revenirea stării de normalitate. diaree
Detalii despre produs se găsesc în pagina PADMA DIGESTIN.
foto. produs, freepik