Medicina tibetană este un sistem medical holistic, tradițional, care are la bază ideea că omul trebuie tratat ca un întreg, nu doar din perspectiva efectelor bolilor, ci și luând considerare cauzele suferințelor. Organismul uman este un ansamblu complex, nu doar un conglomerat de organe interne și externe care se dezechilibrează (se îmbolnăvesc) separat, fără a avea vreo legătură unele cu altele și toate cu mediul înconjurător și cu energia care le ține în viață. Sistemul holistic tibetan are în vedere ființa umană, nu boala, adresându-se în aceeași măsură trupului, minții și sufletului.
Cum funcționează sistemul holistic al medicinei tibetane
Scopul tratamentelor, conform învățăturii constituționale vechi tibetane, este menținerea și restabilirea, când este cazul, echilibrului trup – minte – suflet. Principiul de bază al sistemului holistic tibetan se bazează pe ideea că toate lucrurile vii, inclusiv corpul uman și toate obiectele, precum și cosmosul, sunt compuse din cele cinci elemente: pământ, apă, foc, aer și spațiu.
În corpul uman, cele cinci elemente se manifestă prin trei principii (tipuri / energii) dinamice care susțin viața: Lung, Bekenși Tripa.
Tipul Lung – are la bază principiul mișcării și reprezintă elementul aer, exprimat și prin vânt și frig. Este considerat ca fiind energie vitală, cea mai importantă energie dintre cele trei, influențând și menținând în echilibru întreg organismul. Are caracter spiritual, intangibil, dând constant impulsuri de energie.
Este rece, uscat și responsabil pentru agilitatea fizică și mentală, cum ar fi sistemele de control biologic, respirația, gândirea, rațiunea și imaginația. Un exces de Lung se poate manifesta prin hipersensibilitate emoțională și instabilitate psihică.
- Caracteristici externe: siluetă zveltă, articulații delicate, piele uscată, păr subțire.
- Trăsături de caracter: flexibil, creativ, rapid, nervos, instabil.
- Simptome de dezechilibru: tulburări de somn, constipație, tulburări ale pielii, stări emoționale puternice, sensibilitate la frig, sensibilitate crescută la durere.
- Coordonează: respirația, frecvența pulsului și mișcările peristaltice ale intestinelor, claritatea organelor senzoriale, dar și conștientul și inconștientul – cu ajutorul sistemului nervos vegetativ.
- Este responsabil de buna funcționare a inimii, plămânilor și colonului.
- Echilibrul este afectat de lăcomie, curiozitate exagerată și dorințe obsesive (din interior) și de vreme rece, frig, efort intelectual continuu și intens, folosirea exagerată a smartphone-ului, computerului și TV-ului, foame (distanță prea mare între mese) și mâncare rece (din exterior).
Abordarea din punct de vedere holistic pentru echilibrarea tipului Lung se axează pe armonizarea cu celelalte două tipuri, Beken și Tripa, având în vedere că o tulburare Lung afectează cel mai mult organismul, fiind energia dominantă și având cea mai mare influență asupra întregului sistem trup – minte – suflet. Alimentele și ierburile cu gust dulce, acru și sărat sau cu proprietăți de încălzire ajută la armonizare, iar alimentele cu gust amar, înțepător și acid, trebuie evitate.
Tipul Tripa – are la bază principiul căldurii și reprezintă elementul foc. Este fierbinte și uscat și responsabil pentru energia digestivă (focul digestiv) și reglarea proceselor de ardere din organism. Un exces de Tripa duce la o creștere a căldurii în corp, inflamație, senzație puternică de foame sau sete și albirea prematură a părului.
Se poate manifesta prin comportament coleric, nerăbdare și sentimente de frustrare, agresivitate și furie.
- Caracteristici externe: constituție atletică, puternică, păr care se îngrașă rapid, piele destul de grasă.
- Trăsături de caracter: activ, temperat, furios.
- Simptome de dezechilibru: dureri de cap, hipertensiune arterială, boli inflamatorii.
- Coordonează procesele de ardere (metabolismul), de menținere a temperaturii corpului, de reglare a simțurilor privind foamea și setea, digestia – de la absorbția nutrienților până la procesarea și excreția lor.
- Este responsabil cu buna funcționarea a ficatului, glandelor digestive (bilă, pancreas) intestinul subțire.
- Echilibrul este afectat de agresivitate, furie și ură (din interior) și de vreme uscată și caldă, căldură excesivă, sporturi de anduranță, alcool și mâncare picantă și grasă (din exterior).
Abordarea din punct de vedere holistic pentru echilibrarea tipului Tripa are în vedere nevoia de ”răcire” și de relaxare prin elementele apă și pământ ale principiului Beken, consumul de alimentele și ierburile cu gust dulce, amar și astringent, iar alimentele acre, sărate și fierbinți trebuie evitate.
Tipul Beken – are la bază principiul constructiv și reprezintă elementele apă și pământ. Formează baza structurală și ține organismul compact, fiind responsabil pentru calm, armonie interioară, memorie, rezistență și stabilitate, precum și pentru fluidele corporale.
Prea multă energie Beken răcește organismul și metabolismul și se poate manifesta prin gândire lentă, letargie, sedentarism, retenție de apă și creștere a greutății corporale.
- Caracteristici exterioare: siluetă frumoasă/armonioasă, păr puternic, ten palid.
- Trăsături de caracter: calm, de încredere, lent, jovial.
- Simptome de dezechilibru: obezitate, tulburări circulatorii, retenție de apă.
- Coordonează toate elementele umede ale corpului, cum ar fi secrețiile, limfa, permeabilitatea organelor, elasticitatea țesuturilor, lubrifierea articulațiilor, precum și mucoasele organelor respiratorii și intestinelor.
- Este responsabil de buna funcționare a creierului, splinei, stomacului, rinichilor, vezicii urinare, organelor sexuale și măduva spinării.
- Echilibrul este afectat de ignoranță și apatie (din interior) și de vreme umedă și mohorâtă, frig, sedentarism și mâncare multă și dulciuri (din exterior).
Abordarea din punct de vedere holistic pentru echilibrarea tipului Beken are în vedere, pe lângă armonizarea cu celelalte două tipuri, Lung și Tripa, consumul de alimentele și ierburile cu gust acrișor, calde și acide, iar alimentele cu gust dulce trebuie evitate sau chiar eliminate în caz de obezitate.
Fiecare persoană are propria predispoziție și poate avea o formă mai pronunțată a unuia dintre aceste trei tipuri sau un amestec între ele. Potrivit medicinei tibetane, dacă aceste trei principii sunt echilibrate, nimic nu stă în calea sănătății fizice și mentale. Echilibrul unei persoane depinde de alegerile sale individuale. Stresul, încordarea emoțională și mentală, alimentația nesănătoasă, stilul de viață ”pe fugă”, lipsa exercițiilor fizice, dar și vremea sau obiceiurile negative pot dezechilibra forțele interioare ale omului și se pot manifesta prin diverse boli.
Remediul (reechilibrarea), conform medicinei tibetane, ia în considerare principiul holistic prin care ființa umană este tratată ca întreg. Pentru a restabili echilibrul interior, terapeutul recomandă o dietă adecvată fiecărui tip, oferind, de asemenea, sfaturi pentru a schimba obiceiurile și stilul de viață. În funcție de constituție, anumite obiceiuri precum ritmul de somn, sportul și fazele de efort sau de recuperare pot fi utile sau contraproductive. Pot fi folosite și terapii externe precum masaje, acupunctură etc. Pe lângă schimbarea dietei, folosirea formulelor din plante și ierburi este extrem de importantă în tratamentul bolilor.
Pe lângă aceste remedii specifice fiecărui tip dinamic, de un real ajutor sunt rețetele tibetane unice, bazate pe amestecuri din mai multe componente, de la cel puțin trei, până la mai mult de 20 de plante, rădăcini, frunze sau minerale individuale. Astfel de rețete din plante se caracterizează prin combinarea și dozarea care se bazează pe susținerea reciprocă a proprietăților pozitive a componentelor astfel încât să acționeze holistic, la rădăcina problemei, și să restabilească echilibrul energiilor corpului.
Padma România pune la dispoziția persoanelor care au nevoie să-și echilibreze energiile corpului, patru produse fabricate în Elveția, pe baza principiilor și rețetelor tibetane ce tratează din punct de vedere holistic:
Padma Basic este un excelent remediu pentru efectele sale antiinflamatoare, antioxidante și pentru sănătatea sistemului circulator. Are la bază o veche rețetă tibetană – „Gabur 25” – ce constă dintr-un amestec de 19 plante medicinale diferite, uscate și zdrobite, cu camfor și calciu.
Padma Nervotonin este folosit în situații de stres și nervozitate. Formula tibetană – ”Srog’zin” – înseamnă ”întreține viața” (Srog = viață, Zin = întreținere) și este un remediu tradițional tibetan folosit pentru efectele sale de calmare, relaxare mentală, echilibrarea stărilor emoționale și diminuarea problemelor de somn.
Padma Hepaten ajută la buna funcționare a ficatului și bilei. Simplă, dar eficientă, formula veche de secole „Bras bu 3 thang” este cunoscută drept „regina rețetelor” și promovează „energia fluxului biliar”, armonizând cele trei energii: Lung (vânt și spațiu), Tripa (foc) și Beken (pământ și apă).
Padma Digestin contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv. Se utilizează în cazuri de tulburări digestive (presiune sau plinătate în stomac, balonare, dureri de stomac) și slăbiciune digestivă.
foto: pixabay, produs