Reziliența psihică, cunoscută și sub numele de „sistemul imunitar al sufletului”, descrie rezistența interioară (psihică), starea de spirit senină și atitudinea pozitivă, necesare pentru a face față factorilor de stres și a oricăror circumstanțe negative din mediu.
În situațiile stresante, cu încărcătură emoțională puternic negativă, se eliberează hormoni de stres (adrenalină) care slăbesc irigarea creierului, ceea ce ne determină să nu mai luăm decizii corecte, se contractă vasele sangvine, crește tensiunea arterială și se intensifică ritmul respirației. Cortizolul crește nivelul de glucoză din sânge, golind depozitele, inhibă funcționarea globulelor albe (leucocitele), astfel se blochează funcționarea sistemului imunitar, corpul devenind vulnerabil în fața bacteriilor, virușilor și paraziților.
5 minute de furie sau supărare intense, paralizează sistemul imunitar pentru 5-6 ore!
Concluzia unanimă este, că stresul generează mari prejudicii sistemului imunitar.
Reziliența psihică – concept vechi de secole
Termenul de reziliență psihică este folosit în psihologia occidentală abia din anii ’50 pentru a descrie rezistența mentală (psihică) la influențele mediului.
În această privință, tibetanii sunt cu mult înaintea noastră. Tradiții vechi de secole, privesc corpul și mintea în ansamblu. Prin urmare, sănătatea fizică poate fi realizată doar prin echilibrul mental.
Starea emoțională și calmul interior sunt cruciale!
Medicina tibetană ia în calcul cele cinci elemente (apă, vânt, foc, pământ și spațiu) prin prisma a trei principii dinamice: Lung, Tipa și Beken.
Principiul Lung, sinonim elementului vânt, este responsabil, alături de mișcare, pentru emoțiile și forța mentală interioară. Dacă există un dezechilibru în aceste zone, este important să se armonizeze elementul vânt (Lung).
Semde, este un atribuit al principiului Lung și este termenul tibetan pentru seninatate mentală. Conform descrierii din textele tradiționale, Semde ar putea fi tradus ca reziliență. Semde, adică seninatatea mentală, este posibilă numai dacă energiile pot curge liber prin canalul vieții (Sogtsa).
Tulburările din canalul vietii blochează întregul organism, care este privit ca o rețea holistică, ca un întreg.
Cum consolidăm reziliența psihică
Pe lânga metodele cunoscute, cum ar fi meditația, antrenamentul de mindfulness, respirația conștientă și exercițiile yoga, de exemplu Lu Jong, învățătura tibetană oferă rețete din amestecuri de plante.
Diversitatea ingredientelor declanșează impulsuri la diferite niveluri din organism. Un exemplu foarte bun pentru reducerea nivelului de stres este rețeta Srog zin 10. Aceasta este compusă din zece ingrediente valoroase, pe bază de plante, cum ar fi nucșoara, myrobalan și prune nepaleze, care au proprietăți de încălzire și armonizare.
Rețeta mai conține și rădăcină de costus indian, semințe de schinduf și lemn de guaiac, care purifică canalul vieții și permite energiilor să curgă liber.
Ierburile promovează seninătatea mentală (Semde) și pacea interioară, drept urmare, principiul Lung (vânt) se calmează în mod natural, iar fluxul de gânduri, caruselul emoțional al sentimentelor și suprexcitarea mentală se liniștesc.
Secretul acestor rețete tibetane este complexitatea lor. Acestea calmează vântul puternic (Lung), care provoacă neliniște în minte și corp.
Astfel de rețete, pe bază de plante, special create pentru redobândirea păcii interioare pot, împreună cu alte măsuri, să întărească reziliența psihică, să contribuie la eliminarea stărilor de stres și să promoveze gestionarea pozitivă a situațiilor excepționale sau dificile din viața de zi cu zi.
5 sfaturi pentru a înlătura starea de stres
- Exerciții pentru corp și respirație, exerciții mentale: diferite tipuri de yoga, sportive sau mai mult meditative, în funcție de nevoile personale. Lu Jong (yoga tibetană vindecatoare), Tai Chi, Qi Gong, Pilates, antrenament autogen, meditație, relaxare musculară.
- Masaj: de asemenea, masaje relaxante sau care redau starea de bine, aplicații precum Ku nye (masaj tibetan) și Horme (ierburi în ulei încălzit), care vizează în mod special reducerea energiei Lung, aflată în exces.
- Dieta: mâncatul trebuie să aibă loc într-o stare de relaxare, la ore regulate, fără diete sporadice. Cele mai potrivite mâncărurir sunt cele calde și gătite. Este bine să se evite mâncărurile și băuturile reci.
- Condimente: nucșoară, scorțișoară, cuișoare, cardamom, oregano, piper (lung), ghimbir / galangal.
- Recreere și petrecerea timpului liber: tot ceea ce aduce bucurie, petrecerea timpului cu familia, mese cu prietenii, conversații frumoase, băi calde, wellness și bucuria naturii.
Toate acestea pentru a crește reziliența psihică și amortizarea tulburărilor de vânt.
PADMA NERVOTONIN este suplimentul alimentar care vine în ajutorul obținerii stării de reziliență psihică, fiind util în stările de stres, anxietate, probleme de somn și lipsa concentrării.
Pentru mai multe detalii despre produs, accesați pagina dedicată PADMA NERVOTONIN
Foto: produs, freepik