Din punctul de vedere al medicinei tibetane, energia, în special energia fierbinte Tripa, este îndreptată spre interiorul corpului. Prin urmare, alimentele sunt digerate mai repede, iar starea de foame apare mai des, ceea ce determină ca acea alimentație sănătoasă – învățată poate cu greu – să fie ”uitată” în acest sezon și înlocuită cu o alimentație mai abundentă, mai ”calorică” și mai ”grasă”.
Căldura soarelui scade considerabil și aerul devine din ce în ce mai rece, pe timp de iarnă, ceea ce determină ca porii corpului să se închidă pentru a-și putea stoca căldura. Nopțile lungi de iarnă pun o presiune suplimentară asupra organelor corpului, iar acest lucru slăbește sistemul imunitar și apărarea organismului.
Acestea sunt efectele negative ale frigului, și, pentru a le neutraliza, este recomandat ca alimentația sănătoasă să se păstreze și în această perioadă, la fel ca și toate celelalte ”bune practici” dobândite pe parcursul anului.
Păstrează-ți corpul în formă, cu o alimentație sănătoasă, și în sezonul rece
1. Ajustează dieta pentru iarnă
Alimentele fierte, încălzite și bogate în proteine, cum ar fi supele, tocănițele, carnea sau lintea, sunt deosebit de potrivite pentru dieta de iarnă, la fel și alimentele cu arome dulci, acre sau sărate. În schimb, salatele, legumele crude, smoothie-urile, alimentele și băuturile reci, ar trebui evitate, dar fără a se renunța la acea alimentație sănătoasă care menține corpul în stare optimă. Să nu uităm că a găti nu înseamnă a prăji și a face abuz de grăsimi și cantități mari de alimente.
2. Încălzește corpul din interior
Gerul iernii poate declanșa o senzație incomodă de frig în interiorul corpului. Din punctul de vedere al medicinei tibetane, este deosebit de important ca pe vreme rece și umedă să se îmbunătățească căldura în organism. Pentru a avea suficientă căldură în interiorul corpului, se recomandă consumul unui pahar cu apă caldă dimineața, pe stomacul gol. Condimentele precum scorțișoara, ghimbirul sau ardeiul lung stimulează căldura în organism prin efectul lor de încălzire. Nu uita să le folosești alături de o alimentație sănătoasă.
Un amestec important de plante care întărește elementul foc este rețeta tibetană de rodie „Se bru 5” – Padma Digestin. Rețeta este compusă din semințe de rodie, scorțișoară, cardamom, piper lung și galangal (un tip de ghimbir). Compoziția din plante stimulează căldura interioară, medrodul tibetan (foc digestiv).
3. Întărește sistemul imunitar cu ierburi
Conform învățăturilor tibetane de sănătate, plantele, nu numai că au o funcție de încălzire, ci sunt și folosite pentru a menține energiile organismului în echilibru. Mai ales myrobalanul aduce echilibrul în acest sezon rece.
Myrobalan este cunoscut și ca „medicamentul regal” și este considerat fructul lui Buddha. Datorită proprietăților sale de echilibrare, este folosit în multe rețete de medicină tibetană alături de o alimentație sănătoasă.
Ghimbirul, cardamomul sau nucșoara sunt, de asemenea, bune pentru organism și starea de bine în această perioadă rece. Ghimbirul poate fi băut sub formă de infuzie de ceai. Pur și simplu torni apă clocotită peste câteva felii și le lași să infuzeze.
Cardamomul poate fi folosit ca un condiment sau în ceaiuri, iar nucșoara se poate bea seara sau dimineața cu lapte sau apă caldă.
4. Îmbrăcă-te bine și păstrează-ți căldura
Când afară este totul alb și înghețat, îmbrăcămintea trebuie să protejeze corpul din cap până în picioare și să-l țină cald. Frigul afectează circulația sângelui, acest lucru se știe deja. Părțile corpului din așa-numita periferie, mâinile, picioarele și capul (cele mai îndepărtate de inimă), îngheață primele când este frig. Așa că nu uita să-ți menții capul, mâinile și picioarele calde. A avea picioarele umede sau reci de zăpadă, ploaie sau datorită transpirației, este nociv pentru menținerea căldurii corpului, de aceea trebuie evitată această situație.
Sfat: ia cu tine, întotdeauna pe timp de iarnă, o pereche de șosete de rezervă. Chiar și mănuși și căciulă, pentru că nu se știe niciodată cum te prinde o lapoviță sau un chef de „bulgăreală”.
Alt sfat: după statul afară, în frig, simți nevoia de a compensa cu mâncare, dar nu renunța la alimentație sănătoasă.
5. Relaxează-te și … relaxează-te
Conform abordării holistice a medicinei tibetane, o minte sănătoasă este importantă pentru un corp sănătos. Activitățile relaxante, precum cititul, meșteșugitul, mersul la plimbare sau întâlnirile cu prietenii dragi, lasă corpul și mintea să se odihnească și îți oferă un plus de stare de bine.
Meditația, mersul la saună sau o baie fierbinte înainte de culcare, pot, de asemenea, aduce o relaxare liniștitoare, întărește căldura interioară și lasă energiile să curgă. Nu uita că o alimentație sănătoasă este absolut necesară și nu încărca stomacul înainte de culcare.
6. Dormi suficient
Odihna este foarte importantă pentru corp și minte. Ai nevoie de perioade adecvate de odihnă și somn (7-9 ore de somn este optim), iar cea mai bună perioadă pentru a dormi este de seara, de la ora 22:00, la 6:00 dimineața.
Dacă îți este greu să adormi sau nu te poți odihni bine noaptea, atunci poți apela, și în acest caz, la rețetele din plante recomandate de medicina tibetană. Sunt folosite remedii care reduc elementul „vânt”. Prea mult vânt în organism poate duce la neliniște interioară, tulburări de somn, nervozitate sau depresie. Rețeta „Srog’zin 10” – Padma Nervotonin – cu nucșoară și fructe de myrobalan reduce vântul, întărește calmul mental și, în același timp, are un efect de încălzire asupra corpului, alături de o alimentație sănătoasă.
7. Ia niște aer curat
Cu toate că afară este umed și frig pe timp de iarnă și mulți evită să mai iasă din casă, iar ușile și ferestrele stau mai mult închise (uneori, rămân mult prea mult timp închise), este absolut necesar ca spațiile să fie aerisite și împrospătate. Orice bacterie poate rămâne în spațiile noastre de locuit pentru mult timp atunci când aerul nu circulă și nu se înnoiește. Aparatele care furnizează căldură usucă aerul, iar acest lucru nu este benefic organismului.
Dacă nu te atrage să mergi la o plimbare în aer curat și în frig, atunci adoptă o soluție de mijloc: aerisește întreaga casă timp de 10-15 minute dimineața, după ce te-ai trezit și te-ai îmbrăcat bine. Repetă acțiunea și seara, înainte de culcare.
Iarna are adepții ei, pe cei îndrăgostiți de frig și de sporturi specifice, pe copiii plini de energie, dar și pe cei care știu cum să vadă partea pozitivă în orice. Nimic nu este de netrecut atunci când adopți o alimentație sănătoasă și un tonus bun.
foto: pexels