fbpx

Remediile Tibetane din plante – retete vechi pentru probleme actuale

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Știința biologiei sistemice consideră corpul ca fiind o rețea complexă de diverse procese și reacții. Ea are ca și obiectiv obținerea unei imagini cât mai complete asupra proceselor de reglare de la toate nivelurile (genom, proteom, organe etc.) din întregul organism. Diferite sisteme medicale tradiționale, cum ar fi de exemplu medicina tradițională tibetană, au din vremuri străvechi o viziune similară asupra acestor aspecte.

Medicina tradițională tibetană are o abordare holistica a sistemului de sanatate, privește omul ca pe un intreg, un sistem unitar format din corp, spirit și suflet, integrat perfect în lumea inconjuratoare. Scopul ei este redobandirea echilibrului energiilor corporale si a starii de sanatate, prin eliminarea cauzelor care au provocat dezechilibrul.

Într-adevăr, ea nu face apel la genomi etc., ci se bazează pe elementele și principiile dinamice ale corpului. Ideea de rețea le este însă comună ambelor perspective.

Dacă anumite procese din rețea nu mai funcționează în mod corespunzător pentru o perioadă mai lungă de timp, apar diferite boli. Mai ales bolile cronice au la bază astfel de perturbări funcționale. În acest caz nu este perturbat doar un anumit sistem de reglare, ci sunt prezente mai multe tulburări la diverse niveluri. De aceea este indicat să se acționeze asupra rețelei în mai multe puncte simultan. În acest mod se va obține o reacție complexă, mai amplă decât în cazul în care se acționează doar asupra unui singur mecanism, conform principiului clasic al potrivirii exacte (modelul cheie-broască).

 

Amestecurile tibetane complexe cu efect de medicamente-rețea

Medicina tradițională tibetană utilizează minerale și amestecuri de plante la prepararea rețetelor. Întru-cât rețetele conțin de la minimum 3 până la peste 50 de ingrediente, putem vorbi despre așa-numitele amestecuri complexe. Ingredientele se completează și se potențează reciproc în sensul unei sinergii. Aceasta înseamnă că eficacitatea întregului amestec este mai mare decât suma eficacității fiecărui ingredient în parte.

De asemenea, posibilele efecte secundare ale diferitelor ingrediente sunt anulate de anumite componente. În acest fel amestecurile complexe tibetane corespund unor areale mai mari din rețeaua existentă în corpul uman. Din acest motiv pot fi stimulate sau inhibate nu doar structurile anume vizate, ci chiar și zone perfect funcționale.

În acest fel rețetele tibetane acționează simultan asupra diverselor procese metabolice de la diferite niveluri ale rețelei. Deoarece fiecare ingredient este dozat la un nivel foarte scăzut, nu se ajunge la blocaje, respectiv la stimularea sau saturarea totală a fiecărui sistem de reglare, ci la o armonizare. În acest fel rețeaua își va redobândi sănătatea și echilibrul. Datorită acestor mecanisme de acțiune extrem de complexe rețetele tibetane sunt numite și medicamente-rețea.

Această teorie a fost prezentată în cadrul unei conferințe de specialitate destinată medicilor și farmaciștilor și organizată de Spitalul Universitar Zürich având ca temă ”Medicametele tibetane în medicina modernă”, teorie care a fost confirmată de diferite studii și rapoarte bazate pe experiența acumulată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul nostru folosește cookies pentru a vă putea oferi cea mai bună experiență Padma posibilă.